پرش به محتوا

آشنایی با ورق گالوانیزه و کاربرد های آن

  • از
آشنایی با ورق گالوانیزه و کاربرد های آن

ورق های گالوانیزه یکی از پر درخواست ترین محصولات مورد استفاده در صنعت پوشش و ساختمانی هستند. آیا می دانید ورق گالوانیزه چیست و چه کاربردهایی دارد؟ پاسخ به این سوال و موارد بیشتر توسط سولکس در این نوشته ارایه خواهد شد. تنوع در ساخت و قیمت مناسب جزو مواردی هستند که سبب محبوبیت این محصول گشته است.

ورق های گالوانیزه در مدل های متنوع و در صنایع مختلف مانند پوشش سقف و ساندویچ پانل استفاده می شوند. مدل های رنگی و موج دار از این نوع هستند. هر کدام از این انواع کاربرد مخصوص به خود را دارد که با آن آشنا می شویم.

در ادامه با سولکس همراه باشید.

ورق گالوانیزه چیست

گالوانیزه فرآیند استفاده از روکش محافظ روی به فولاد یا آهن به منظور جلوگیری از زنگ زدگی آن است. این اصطلاح از نام دانشمند ایتالیایی لوئیجی گالوانی گرفته شده است. ورق های گالوانیزه آهن (GI) ورق های فولادی هستند که در اصل با روی روکش شده اند و شامل طیف وسیعی از ورق های فولادی گالوانیزه و الکترو گالوانیزه شده است. با سرعت بسیار آهسته از پودر روی استفاده می شود، بنابراین این پوشش عموما عمر طولانی دارد.

روی نسبت به آهن از قدرت منفی بیشتری برخوردار است و از این رو محافظت کاتدی از فولاد را فراهم می کند. این روکش سبب می شود در صورت خوردن پوشش یا آسیب دیدن فلز پایه منجر به زنگ زدگی نشود. علاوه بر این که به عنوان محافظ گالوانیک عمل می کند، عملکرد دیگر لایه روی نیز به شرح زیر است:

  • برای حفظ فولاد دست نخورده با مقاومت اولیه کامل
  • برای ایجاد سطح ظاهری زیباتر
  • افزایش طول عمر مواد طبیعی که روی آن روکش شده است
  • محافظت از فولاد در برابر خوردگی در بیشتر شرایط جوی ، به عنوان سپر مداوم و ماندگار بین فولاد و جو عمل می کند.

مشخصات ورق های (Gi (Galvanized Iron

ورق های گالوانیزه آهن (GI) به صورت کویل / ورق ساده (GP) و ورق های سینوسی (GC) تولید می شوند. ورق های سینوسی همچنین به عنوان ورق های آهن گالوانیزه سینوسی (CGI) شناخته می شوند. اینها محصولات فولادی با ارزش افزوده ای هستند که دارای وزن سخت، محکم، سبک، روشن، مقاوم در برابر خوردگی و حمل و نقل آسان هستند. این محصولات معمولاً در ضخامت 0.15 میلی متر تا 2.0 میلی متر و دامنه عرض 800 میلی متر تا 1560 میلی متر تولید می شوند. وزن پوشش روی از 100 گرم متر مربع (gsm) تا 750 گرم متر مربع متغیر است. وزن پوشش روی با ضخامت ورق فولادی و کاربرد ورق GI متفاوت است.

فرآیند آبکاری گالوانیزه

فرایند گالوانیزه ورق فولادی به طور همزمان در فرانسه و انگلستان در سال 1837 توسعه یافت. هر دوی این روشها از روند گرمایش برای پوشاندن ورق فولادی با روی استفاده می کردند.

گالوانیزه سرد

گالوانیزه روی ورقهای نورد سرد / نوارهای نورد سرد انجام می شود. فرایند گالوانیزه به طور گسترده ای به فرو بردن گرم و الکترو گالوانیزه تقسیم می شود. فرآیند غرق شدن گرم برای وزن های سنگین پوشش مناسب تر است و برای پوشش های سبک تر الکترو گالوانیزه است. به دلایل کارآیی، گالوانیزه نوار نورد سرد از گالوانیزه ورق های نورد سرد رایج است.

گالوانیزه گرم

اصل فرآیند شامل غوطه وری نوارهای استیل در روی مذاب است. روی مورد استفاده برای گالوانیزه دارای درجه بالایی است و مقدار روی حداقل آن 99.95٪ است. بعد از عبور از مخازن پیش تصفیه برای دانه زدایی، غوطه ور سازی، نوار از درون کوره پخت و مخزن حاوی روی مذاب عبور می کند.

از کوره آنیل برای اعمال چرخه گرما مورد نیاز برای به دست آوردن خواص مکانیکی مورد نیاز و فعال کردن سطح با یک گاز کاهش دهنده استفاده می شود. این امر باعث می شود پوشش دادن روی بر روی سطح نوار آسان باشد. وزن پوشش توسط جت گاز تمیز شده در هر دو سطح نوار از نازل بالای مخزن کنترل می شود تا روی بیش از حد مذاب را از بین ببرد. این فرآیند به یک پوشش نسبتاً ضخیم از روی سطح می دهد که در یک الگوی سطح کریستالی معروف به فنلاند یخ می زند. در طی فرآیند، یک ساختار چند لایه از آلیاژهای آهن و آهن بین سطح داخلی پوشش روی و نوار فولادی شکل می گیرد.

الکترو گالوانیزه

فرآیند شامل غوطه ور شدن ورق فولادی در یک الکترولیت، محلول سولفات روی یا سیانید است. عمل الکترولیتی یک پوشش از روی خالص را روی سطح آهن یا فولاد رسوب می کند. از مزایای این فرآیند این است که می توان ضخامت پوشش را به طور دقیق کنترل کرد. محدودیت این فرآیند این است که پوشش های ضخیم تهیه شده توسط فرآیند گالوانیزه گرم کردن معمولاً با این روش امکان پذیر نیست.

بخشی از تولید فولاد GI برای تولید ورق های سینوسی (Galvanized Corrugated) است. امروزه فرایند سینوسی با استفاده از فرآیند تشکیل رول انجام می شود. این فرایند مدرن برای دستیابی به بهره وری بالا و هزینه های پایین کار خودکار است. در فرایند سینوسی ورق های بزرگ از طریق میله های غلتکی که موج سینوسی را تشکیل می دهند، کشیده می شوند. پس از عبور ورق از غلطک ها، به طور خودکار در طول مورد نظر بریده می شود. شکل استاندارد مواد سینوسی، سبک موج دار گرد است، اما می توان آن را به راحتی با تغییر قالب ها به اشکال و اندازه های مختلف تغییر داد.

مقطع نوار گالوانیزه از سطح فولاد، آلیاژ آهن و روی و یک لایه روی تشکیل شده است. . از آنجا که چسبندگی رنگ و قابلیت جوشکاری سطح این لایه روی لزوماً مناسب نیست، برای بهبود این خواص گالوانیزه توسعه داده شده است. در فرآیند اصلی نوار گالوانیزه از مخزن بیرون می آید و در یک کوره گالوانیزه گرم می شود و یک لایه آهن-روی بوسیله انتشار فرم داده می شود به طوری که سطح آن لایه روی حاوی مقداری آهن نیز است. خط گالوانیزاسیون معمولا مجهز به خط عبور لایه، دستگاه تنظیم فشار و تجهیزات تصفیه شیمیایی برای كرومیت، به دنبال كوره گالوانیلینگ است.

کاربرد های ورق گالوانیزه

ورق های GI ورق هایی هستند که در امور مختلف کاربرد زیادی دارند. برخی از کاربردهای رایج در زیر آورده شده است.

  • کشاورزی: سیلوهای دانه ای ،سمپاش ها ، قابلمه ها و جایگاه غذاخوری دام
  • بخش خودرو: بدنه اتومبیل، اتوبوس و کامیون زیر کشتی، فیلتر هوا و روغن، مخازن سوخت و روغن، لوله های اگزوز و غیره
  • ساخت و ساز: بام ، دیوارهای جانبی ، پارتیشن ها ، ساندویچ پانل، ناودانی ، روشنایی ، پوشش سقف سوله، دیوار سوله، کرکره نورد
  • محفظه های خانگی: صندوق، جعبه یخ، وان ،سطل، مخازن ذخیره سازی، مخازن آب، ماشین لباسشویی، لوله ها، اتصالات لوله، درب حمام و غیره
  • وسایل برقی: سیستمهای تهویه مطبوع، یخچال و فریزر ،پانل برقی ،لامپ تزئینی و غیره
  • مبلمان و وسایل جانبی: میز، قفل، جعبه ،قفسه ،صندلی با وزن سبک و غیره

مزایای استفاده از ورق های گالوانیزه

  • کم هزینه: گالوانیزاسیون در مقایسه با بسیاری از پوشش های محافظ معمول برای فولاد دارای قیمت کمتری است.
  • هزینه تعمیر و نگهداری کمتر: ورق های GI دارای نگهداری کم هزینه تری هستند.
  • عمر طولانی: طول عمر ورق های GI در محیط های روستایی، شهری و ساحلی بسیار زیاد است.
  • قابلیت اطمینان: گالوانیزه معمولاً طبق استاندارد انجام می شود و حداقل ضخامت پوشش اعمال می شود. طول عمر و عملکرد پوشش قابل اعتماد و پیش بینی است.
  • سخت ترین پوشش: یک پوشش گالوانیزه دارای یک ساختار متالورژی منحصر به فرد است که مقاومت قابل توجهی در برابر آسیب های مکانیکی در حمل و نقل، نصب و سرویس می دهد.
  • محافظت کامل: هر قسمت از یک ورق آهنی گالوانیزه محافظت می شود.
  • سهولت بازرسی: روکش گالوانیزه به راحتی با چشم ارزیابی می شود و می توان از روش های ساده آزمایش ضخامت غیر مخرب استفاده کرد.
  • فرآیند گالوانیزه بستگی به شرایط آب و هوایی ندارد.
  • سطح ورق GI از نظر زیبایی شناسی خوشایند است.
4/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *