پرش به محتوا

سوله ورزشی

انجام ورزش را می توان به دو دسته تقسیم کرد. ورزش در فضای بسته و فضای باز. البته ورزش هایی مانند شنا در هر دو نوع فضا قابل انجام است اما برای برگزاری مسابقات و انجام حرفه ای ورزش معمولا دسته بندی می شوند. برای مثال فوتبال در فضای باز و فوتبال داخل سالن یا فوتسال در فضای بسته انجام می شود. ورزش هایی که در سالن انجام می پذیرد نیاز به ساخت یک سازه دارند. سازه هایی مانند سوله ورزشی برای این موضوع دارد.

سالن های ورزشی مانند ساختمان های دیگر به روش های مختلف قابل ساخت است. این روش می تواند از طریق ساخت ابنیه بتنی یا تیر آهن به روش ساختمانی باشد.

یکی از سازه های محبوب برای ساخت سالن ورزشی استفاده از سوله است و با ساخت سوله ورزشی انجام پذیرد که مورد بحث ما میباشد. ساخت این سالن می بایست به شرکت متخصص در این زمینه سپرده می شود. استفاده از سازه غلط یا هزینه زیادی را برای شما خواهد داشت یا استحکام لازم را ندارد. 

سوله ورزشی

مزایای سوله ورزشی به انواع دیگر سازه ها

سوله ورزشی دارای مزایایی به نسبت سایر سازه ها می باشد. اولین مزیت آن هزینه مناسب تر ساخت است. به طور کلی سوله به نسبت سایر سازه ها دارای قیمت پایینتری می باشد. لذا در صورتی که نیاز به سالن و فضای بزرگ باشد سوله در اولویت ساخت قرار می گیرد. توجه کرده باشید اکثریت کارخانجات و سالن های ورزشی و امثالهم که فضای وسیع نیاز دارند با سوله ساخته می شوند. از دیگر مزایای سوله وزن کمتر این سازه است. این امر در فونداسیون وسایر هزینه ها سبب صرفه جویی می شود. دلیل دیگر محبوبیت سوله سازی امکان ساخت سالن ورزش به ابعاد بزرگ و بدون ستون است. اجرای این امر با سازه های معمولی بسیار دشوار است. قابلیت جابجایی از دیگر مزایای این سازه است. در صورت قصد خرید سوله دست دوم موارد لازم را در سایت سولکس مطالعه فرمایید.

ساخت سوله ورزشی

مراحل ساخت سوله ورزشی

اولین قدم در ساخت سوله ورزشی تعیین ورزش یا ورزش هایی است که قرار است در آن انجام شود. هر نوع ورزش نیاز به فضای مناسب با خود را دارد. در برخی سالن ها امکان برگزاری چند ورزش نیز وجود دارد. برای مثال ورزش های رزمی که با تغییر تشک و قرار دادن تشک های مختلف برای ورزش های مختلف در این محل امکان پذیر است. در حالت حرفه ای سوله ورزشی برای یک ورزش مانند والیبال جدا گانه است. اما در سالن های محلی برای صرفه جویی سوله ای را می سازند که برای مثلا بسکتبال و والیبال و فوتسال مشترک است.

پس از تعیین نوع سوله نوبت تعیین ابعاد آن است. هر ورزش به طول و عرض و ارتفاع خود نیاز دارد. در ذیل ابعاد زمین چند ورزش آورده شده است. در نظر داشته باشید این ابعاد فقط مربوط به خود زمین بوده و حاشیه مورد نیاز نمی باشد.

ابعاد زمین ورزش های مختلف

  • فوتبال داخل سالن یا فوتسال: طول 25 الی 42 متر عرض 15 الی 25 متر
  • زمین والیبال: 9*18 متر
  • استخر استاندارد: دارای سه سایز استاندارد است. 13.5*25 , 16*33 , 25*50 متر
  • زمین بسکتبال: 15*28 متر و ارتفاع سبد 3.05 متر می باشد. حداقل ارتفاع سالن 7 متر باید باشد
  • زمین بدمینتون: 6.10 * 13.40 متر
  • تشک کشتی: حداقل قطر 1.5 . سالن کشتی عمدتا شامل چند تشک بوده و فواصل بین آنها و تعداد در ساخت سوله مهم است.
  • کاراته: زمین کاراته 8*8 متر می باشد. این سالن نیز ممکن است دارای چند تاتامی باشد. لذا سوله ورزشی برای آن بر اساس تعداد تاتامی و فضاهای بین طراحی می شود.
  • زمین جودو: 16*16 محوطه کامل و 8*8 محوطه میانی
  • ژیمناستیک: رشته ژیمناستیک شامل چندین رشته می گردد. لذا ساخت سوله ورزشی برای آن باید بر اساس طراحی خاص باشد.
  • زمین هندبال: 20*40 متر

در ساخت سوله ورزشی فضاهای دیگری نیز به جز زمین وجود دارد. حداقل باید 2 متر فاصله بین زمین ورزشی با بنر های تبلیغاتی یا سکوی تماشاچیان وجود داشته باشد. فضای سکوی تماشاچیان بستگی به تعداد تماشاگر پیش بینی شده دارد. فضای اتاق داوران، رختکن و موارد دیگری نیز می باشد. با گسترده کردن سوله هزینه ساخت آن بالا می رود لذا حالت بهینه را در نظر می گیرند. ارتفاع مناسب برای سالن های ورزشی حداقل 7 متر می باشد.

تصاویر سوله ورزشی

سالن ورزشی بسکتبال
سالن بسکتبال
سوله ورزشی متوسط
سوله ورزشی والیبال
سوله فوتسال

سالن فوتسال
سالن والیبال
سالن والیبال بزرگ

تهویه سالن

در سوله ورزشی تعدادی بازیکن مشغول فعالیت ورزشی هستند که به آنها جمعیت چند هزار نفری تماشاگر نیز افزوده می شود. مهمترین مسئله برای این جمعیت ایجاد تهویه مناسب است. جابجایی هوا و دمیدن هوای تازه در این سالن ضروری است. برای کسانی که ورزش می کنند اکسیژن حرف اول را می زند. دم و بازدم افراد حاضر تولید CO2 کرده و هوا را برای تنفس سخت می نماید. لذا در نظر گرفتن تهویه هوا در سالن های ورزش بسیار مهم است.
مورد بعدی شرایط دمایی سوله ورزشی است. خنک کردن دمای سالن در فصل تابستان با توجه به فعالیت ورزشکاران و گرم شدن بیشتر آنها نیز باید مد نظر قرار بگیرد. در زمستان به خصوص در نقاط سرد باید گرمای مناسب را در سالن فراهم نمود. یکی از کارهای بسیار سودمند استفاده از عایق حرارتی در پوشش سقف و کف است.

سوله از جنس آهن است و آهن به ذات در تابستان گرم و در زمستان سرد می شود. در صورت عدم استفاده از عایق مناسب فرآیند سرمایشی و گرمایشی سنگین و پر هزینه ای را به دوش خواهید کشید. اگر در یک سوله بدون پوشش در تابستان بایستید کاملا این موضوع را متوجه خواهید شد. پوشش هایی مانند ساندویچ پانل برای این منظور مناسب است. در صورت عدم استفاده از آن استفاده از پشم شیشه و پشم سنگ سبب کاهش هدر رفت انرژی در سوله می شود.

تهویه سالن ورزشی

روش های ساخت سوله ورزشی

برای ساخت سوله ورزشی از انواع سوله مانند سوله تیر ورق یا سوله خرپایی استفاده کرد. یکی از سازه های مناسب برای این بنا استفاده از سوله سبک و روش خرپا می باشد. سوله در صورت بزرگ تر بودن دهانه از ۲۰ متر در خرپا ارزانتر است. لذا در صورت بزرگی سالن ورزشی استفاده از خرپا هزینه را کاهش می دهد.

این سازه دارای وزن کمتری نسبت به سوله تیر ورق است. سبکی در سازه همیشه کاهش هزینه را به دنبال دارد. تنوع در شکل پذیری دست ما را ساخت انواع سالن ورزشی باز می گذارد. ایجاد سالن با دهانه های بزرگ بدون ستون این سوله را برای ورزش های با فضای بزرگ ایده آل می سازد. ساخت بنا بدون ستون وسط در ایجاد برخی سالن های ورزشی مهم است. تصور کنید یک ستون را وسط زمین فوتسال. مقاومت این سازه نیز در برابر عوامل تخریب کننده طبیعی مانند زلزله بالاتر است.

استفاده از سوله تیر ورق نیز برای این سازه امکان پذیر است. استفاده از این سازه برای دهانه زیر ۲۰ مناسب است که هزینه کمتری دارد و یا زمانی که دهانه بزرگ و سوله بدون ستون مطرح نباشد. سقف سوله ورزشی را میتوان هم شیب دار و هم قوسی ساخت که هر کدام زیبایی و هزینه خود را به دنبال دارد. برای نور پردازی بهتر و ایجاد شرایط دمایی می توان یک سقف زیر سقف اصلی سوله ساخت.

روشنایی سوله ورزشی

در انجام ورزش یکی از نکات مهم روشنایی است. روشنایی در ورزش های مختلف متفاوت است. در ورزش هایی مانند والیبال و فوتسال کل زمین دارای نور یکنواخت بوده و پخش نور یکسان است. در ورزش هایی مانند پینگ پنگ یا بیلیارد نور به صورت موضعی و بر روی میز می تابد. بقیه سالن دارای روشنایی عمومی است. نکته دیگر عدم خیرگی است. نور مستقیم سبب خیرگی و عدم توانایی در دیدن می شود. لذا پروژکتور و سایر وسایل روشنایی باید در محلی باشد که نور مستقیم به چشم بازیکنان نتابد.
نور مناسب برای اماکن ورزشی و فضاهای جانبی به شرح ذیل است.

  • ورزشگاه و سالن های عمومی و تفریحی ۳۰۰ الی ۵۰۰ لوکس
  • رختکن ۱۰۰ الی ۳۰۰ لوکس
  • سالن استراحت ۱۰۰ الی ۳۰۰ لوکس
  • محل تمرینات ورزشی ۲۰۰ الی ۳۰۰ لوکس
  • راهرو و راه پله ۵۰ الی ۱۰۰ لوکس
  • لابی و دفاتر عمومی ۲۰۰ الی ۳۰۰ لوکس
روشنایی سوله ورزشی
روشنایی سالن ورزشی
نورپردازی سالن ورزش

هزینه ساخت سوله ورزشی

هزینه ساخت اسکلت سوله ورزشی با دیگر سوله ها تفاوتی ندارد. هزینه ساخت شامل قیمت آهن آلات و اجرت ساخت و سود سازنده می باشد. قیمت سوله به دو شکل وزنی و متر مربعی محاسبه می شود. در حالت وزنی میزان آهن آلات مصرفی کشیده شده و قیمت آن پرداخت می شود. توجه فرمایید قیمت ارایه شده شامل قیمت آهن و اجرت کارخانه است. حالت دوم متری است. در این حالت ابعاد سوله به متر مربع در آمده و قیمت بر حسب متر مربع بیان می شود.

هزینه دوم شامل تجهیز سالن است. کف سازی و ایجاد کفپوش مناسب قدم اول است. تاسیسات سرمایشی و گرمایشی پر هزینه می باشند و باید در محاسبات لحاظ شوند. هزینه های دیگر شامل دیوار کشی و سقف و بقیه موارد است.

برای اطلاع بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید