پرش به محتوا

سوله کارخانه

سوله کارخانه یکی از پر کاربرد ترین موارد ساخت سوله می باشد. کارخانه یک سایت صنعتی است که از ساختمان ها و ماشین آلات تشکیل شده است. در کارخانه که گاهی مجتمع از چندین ساختمان می باشد کارگران و ماشین آلات مشغول به کار می باشند و محصولی را تولید می کنند. کارگاه مانند کارخانه به تولید یک محصول مشغول می باشد اما در مقیاس کوچکتر. این واحد عموما از یک ساختمان تشکیل شده و تعداد محدودی کارگر در آن مشغول به کار می باشند.

برای صنعتگران و کارآفرینانی که قصد تاسیس سوله دارند اطلاعاتی را گردآوری کرده ایم که با مطالعه آن در انتخاب سوله موفق تر عمل نمایید.

سوله کارخانه

ساخت سوله کارخانه

راه اندازی یک کارخانه و احداث سوله شامل مراحل مختلفی می باشد. زمانی که صحبت از ساخت سوله صنعتی می شود یعنی مراحل اولیه طی شده است. این قدم های اولیه شامل طرح توجیهی و بررسی اقتصادی بودن طرح، اخذ مجوز های لازم، دریافت پروانه بهره برداری و سایر مراحل اداری است. پس از طی این مراحل نوبت به ساخت سوله می شود. در ذیل مراحل آن را بیان می کنیم.

خرید زمین: انتخاب محل کارخانه بستگی به موارد زیادی دارد. محل سکونت شما، مناطق ویژه، شهرک های صنعتی، نزدیکی به بازار هدف و عوامل بسیار دیگری که در انتخاب محل کارخانه دخیل می باشند.

طراحی کارخانه: طراحی کارخانه شامل طراحی خط تولید و طراحی ساختمان ها و سایر قسمت های کارخانه می باشد. طراحی خط تولید توسط مهندسین متخصص در زمینه تولید انجام می شود. طراحی عمرانی شامل چند قسمت است. جانمایی تجهیزات و محاسبه مساحت فضاهای مورد نیاز اولین قدم است. ساختمان های متعددی که مورد نیاز است مانند سوله خط تولید، سوله انبار، اتاق نگهبانی، فضای سبز، محل قرار گیری تاسیسات، ساختمان اداری و سایر موارد که در طراحی دیده می شوند.

ساخت سوله کارخانه

قسمت های مختلف سوله کارخانه

کارخانه دارای قسمت های مختلفی می باشد. وقتی صحبت از ساخت سوله کارخانه می شود ممکن است یک یا چند سوله را شامل شود. ممکن است یک سوله بزرگ ساخته شود و تمامی قسمت ها داخل آن قرار بگیرد. در ذیل قسمت های مختلف کارخانه را بررسی می کنیم.

سوله خط تولید کارخانه

این قسمت اساسی ترین قسمت کارخانه می باشد. ماشین آلات خط تولید در این قسمت قرار می گیرند. راه اندازی این قسمت هم در یک سوله مجزا امکان پذیر هست هم ممکن است با احداث یک سوله قسمتی از آن را به این کار اختصاص داد. در هر صورت نقشه ماشین آلات و تعداد آنها را بررسی کرده و سوله مطابق ابعاد آن طراحی می شود.

در ساخت سوله نصب جرثقیل سقفی را در نظر بگیرید. جرثقیل سقفی دارای وزن است و وزن زیادی را می باید تحمل و جابجا کند. محل نصب جرثقیل سوله سالن تولید می باشد که لوازم را بین دستگاه ها جابجا می کند. وزن نهایی جرثقیل و بار از طریق ستون ها به زمین منتقل می شود. پس ایجاد سوله مستحکم برای این امر مهم است.

ماشین آلات خط تولید دارای وزن می باشد لذا کف سازی در این قسمت مهم است. کف سازی سوله شامل مگ ریزی، بتن ریزی و آرماتور بندی است. عدم در نظر گرفتن وزن ماشین آلات در طراحی و استفاده از مصالح بد سبب ترک خوردن و نشست کف می شود. لذا از نیروهای متخصص و مصالح خوب در ساخت کف سوله کارخانه بهره گیری نمایید.

سوله خط تولید کارحانه
خط تولید
قست های مختلف یک کارخانه

سوله انبار کارخانه

حجم کالاهای دپو شده در انبار باید محاسبه و سپس طراحی آن انجام شود. در صورت زیاد نبودن لوازم و عدم نیاز به فضای زیاد و بزرگ بودن سوله اصلی، می توان سوله انبار را در خود سوله تولید ساخت. در این حالت انبار دارای دو درب ورود است که یکی به سالن تولید و یکی به بیرون برای بارگیری است. در صورت حجم بالا نیاز به ساخت سوله مجزا برای انبار داریم. بر اساس مساحت مورد نیاز سوله انبار کارخانه ساخته می شود. انبار سوله بستگی به حجم کالا ها و نوع مصرف دارد. این انبار شامل چند مدل است.

  • انبار مصرفی: کالاهای مصرفی خطوط تولید در این مکان انبار می شود. این کالا ها بر اساس نیاز تهیه شده و با کدینگ مناسب در انبار قرار می گیرد. یک انبار مصرفی هم مربوط به کالاهای مصرفی کارکنان مانند لوازم تحریر و شوینده ها و … می باشد.
  • انبار محصول: کالاهای تولیدی برای توزیع از خط تولید جمع آوری شده و به آن وارد می شود. کالاها پس از تولید و دریافت QC با درج در سیستم انبار داری در این قسمت دپو می شود. سپس ماشین آلات حمل و کامیون ها برای توزیع وارد آن شده و کالا ها را به بنک داری ها و شهر های مختلف می برند.
  • انبار ضایعات: محصولات تولیدی همگی کیفیت لازم را برای فروش نداشته و مقداری از آن دچار مشکل است. این کالا ها ارزش فروش محصولی نداشته اما مواد اولیه آن مانند آهن آلات و پلاستیک و غیره دارای قیمت می باشند. این ضایعات پس از ورود به انبار یا مجدد به خط تولید بر می گردد یا به فروش می رسد.
سوله انبار کارخانه
قفسه های انبار
روشنایی سوله انبار

ساختمان های اداری کارخانه

این ساختمان نیز بستگی به نوع طراحی دارد. در حالت تک سوله بودن در داخل سوله اصلی کارخانه قسمتی با دیوار جدا شده و اتاق های مختلف احداث می شود. با توجه به ارتفاع سوله کارخانه می توان این ساختمان را در دو طبقه نیز بنا کرد. در صورت تعداد زیاد پرسنل یا شرایط محیطی و مستقل بودن آن دیگر از سوله استفاده نمی شود و مانند ساختمان معمولی یک سازه برای آن مجزا ساخته می شود.

نگهبانی کارخانه

نگهبانی سوله کارخانهاین امر نیز به طراحی کارخانه بستگی دارد. عموما نگهبانی در ابتدای محوطه کارخانه و کنار درب ورودی احداث می شود. دلیل این امر کنترل نگهبان بر ورود و خروج است. با توجه به نیاز نگهبانی به مواردی مانند تلفن، مشاهده دوربین های مدار بسته و موارد دیگر باید مسیری برای کابل کشی بین سوله اصلی و نگهبانی دیده شود. در صورت کوچک بودن محوطه می توان آن را در ابتدای سوله کارخانه ساخت همچنین ممکن است کارخانه دارای یک نگهبانی اصلی در ورودی و چند نگهبانی در قسمت های مختلف مانند انبار باشد.

نگهبانی کارخانه

محوطه سوله کارخانه

سوله کارخانه به طور مستقیم با خیابان در ارتباط نیست و دارای محوطه است. این محوطه محصور شامل حیاط با مسیر های تردد خودرو و پرسنل است. ساخت دیوار محوطه عموما آجری و بلوکی بوده و دور زمین را کامل محصور می کند. در محوطه خط تولید، انبار، نگهبانی، ساختمان اداری، پارکینگ و فضای سبز قرار دارد. دور و داخل محوطه به دوربین مدار بسته مجهز می شود تا از وقوع اتفاقات مطلع و از آن جلوگیری کرد.