پرش به محتوا

تابلو برق

تمامی سوله ها بدون توجه به کاربری به نوعی از برق استفاده می کنند. بر حسب کاربری مقدار برق مصرفی متفاوت است و تجهیزات مختلفی را می خواهد. اولین وسیله در اجرای سیستم برقی تابلو برق سوله است. برق سوله وارد این مجموعه شده و از آنجا توزیع انجام می شود. این وسیله مدل ها و وظایف مختلفی دارد و یک سوله ممکن است چندین تابلو داشته باشد.

تابلو برق دارای تنوع و مدل در شکل ساخت و تجهیزات داخل آن دارد. انتخاب صحیح شکل و تجهیزات برای کارکرد صحیح مجموعه شما ضروری است.

در ادامه شما را با این وسیله آشنا می سازیم تا با اطلاعات کافی به تهیه آن اقدام فرمایید.

تابلو برق

تابلو برق چیست؟

تابلو برق یک محفظه یا جعبه است. جنس این جعبه می تواند از فلز با پلاستیک باشد. مدل های پلاستیکی بیشتر برای جعبه فیوز استفاده شده و تابلو های برق صنعتی از جنس فلز ساخته می شود. برای اینکه بدانید تابلو برق چست این محفظه وظیفه نگهداری از ادوات برقی را بر عهده دارد به شکلی که از آسیب رسیدن به ادوات و کاربران جلوگیری شود. در داخل این محفظه قطعات مختلفی نصب می باشد که هر کدام وظیفه خاصی را بر عهده دارند. ساخت تابلو دارای الزامات و استاندارد هایی می باشد که همگی را شرح می دهیم.

انواع تابلو برق

تابلو برق بر حسب نوع ساخت و مصرف دارای انواع مختلفی می باشد.

بر اساس قدرت

تابلو برق در این حوزه به سه قسمت فشار ضعیف، متوسط و فشار قوی تقسیم می شود. ضعیف و قوی بودن آن بر حسب ولتاژ و آمپر موجود می باشد. در دسته بندی تا ۱۰۰۰ ولت را فشار ضعیف و فشار متوسط را تا ۳۶۰۰۰ ولت و بالاتر را فشار قوی می نامد.

شکل ظاهری

دسته بندی دیگر تابلو بر اساس نوع ساخت آن است که می تواند دیواری یا ایستاده باشد.

  • تابلو برق دیواری: این تابلو به صورت یک جعبه قابل نصب ساخته می شود. ساخت آن بر اساس نصب روکار و توکار متفاوت است. فضای دسترسی به تجهیزات داخل از روبرو است. نمای روبرو آن به شکل یک یا دو درب در جلو و سینی های محافظ تجهیزات است. از این تابلو برای کنترل مدار های فرعی و روشنایی و غیره استفاده می شود.
  • تابلو برق ایستاده: زمانی که تعداد تجهیزات و وزن آنها زیاد است یا دیواری در اختیار نداریم از تابلو ایستاده استفاده می شود. مدل ایستاده بدون اتکا به دیوار و به صورت مستقل روی زمین نصب می گردد. این تابلو دارای چند دسته است. دسترسی از جلو که دسترسی به تجهیزات از جلوی تابلو امکان پذیر است. دسترسی از پشت که دسترسی به تجهیزات کنترل از جلو انجام می شود ولی تعویض و نصب از پشت آن امکان پذیر است. با توجه به صنعتی بودن سوله ها این مدل کاربرد زیادی دارد.
تابلو برق ایستاده

مشخصات تابلو های ایستاده
تابلو های برق ایستاده می بایست دارای اسکلت آهنی ساخته شده و بوسیله پیچ و مهره به هم وصل شوند. پوشش تابلو از ورق دو میل بوده و بوسیله پیچ و مهره به اسکلت محکم می شود. در تابلو دسترسی از جلو با برداشتن صفحه رو دسترسی به تمامی وسایل امکان پذیر است. به منظور حفاظت از زنگ زدگی روی ورق لایه ضد زنگ و سپس رنگ آمیزی می شود.

انتخاب شکل و سطح مقطع شینه ها باید به استقامت پیچشی شینه و ظرفیت بار دهی انجام شود. در جریان کم از شینه تک یا دوبل تخت با توجه به آسانی کار ارجحیت دارد. شینه دوبل تلفات انرژی را کاهش می دهد. در جریان های بالا از شینه های گرد و ناودانی می توان استفاده کرد.

طبقه بندی تابلو برق بر اساس توزیع

تابلو های برق به سه قسمت اصلی، نیمه اصلی و فرعی تقسیم می شود. خود تابلو فرعی به دو قسمت تاسیسات و روشنایی تقسیم می شود. این دو قسمت می تواند مجزا یا در یک تابلو باشد. تابلو اصلی در پست نصب می شود و برق مجموعه را توزیع می کند. تابلو نیمه اصلی رابط بین تابلو اصلی و فرعی می باشند. در مجموعه های بزرگ تابلو نیمه اصلی قسمتی از مجموعه را کنترل می کند. تابلو فرعی به تاسیسات و روشنایی داخل مجموعه و پریز ها متصل می شود.

اجزای تابلو برق

تابلو برق از اجزای مختلفی تشکیل شده است. برخی از این قسمت ها در تمامی تابلو ها مشترک است و بخشی در ها تابلو متفاوت می باشد.

  • اسکلت نگهدار: قسمتی از تابلو است که جهت نگهداری ادوات مختلف و اجزای داخلی طراحی می شود. این اسکلت قاب و چارچوب اصلی تابلو است.
  • درب: درب جهت بستن و محفوظ نگهداشتن تابلو
  • پوشش: این قسمت که برای حفاظت تجهیزات در قابل عوامل خارجی استفاده می شود.
  • شینه: شینه که از جنس مس می باشد به شکل نوار می باشد که برق اصلی و سایر مدارات به آن وصل می شود.
اجزای تابلو برق

تجهیزات تابلو برق

تابلو برق سوله دارای قسمت های مختلفی است. این تجهیزات بر حسب نوع کاربری و مدل تابلو مشخص می شود.

  • کلید حرارتی و فیوز: برای حفاظت در برابر اضافه جریان و اتصال کوتاه استفاده میشود.
  • کلید اتوماتیک: این کلید بر سر راه کابل تغذیه قرار می گیرد. این وسیله هم کلید قطع و وصل است و هم در برابر اضافه جریان مدار را قطع می کند.
  • کنتاکتور: این قطعه با فرمان و تحریک جریان را قطع و وصل می نماید و یا جهت مدار را تغییر می دهد.
  • کلید گردان: این وسیله فقط نقش کلید را داشته و جریان را قطع و وصل می نماید.
  • کلید تغییر حالت: از این کلید برای زمانی که نیاز به تغییر مسیر جریان و یا تغییر ورودی می باشد استفاده می کنیم.
  • ترمینال: برای جلوگیری از دست زدن مستقیم به تجهیزات در تابلو نصب شده و کابل های ورودی زیر آن نصب می شود.
  • چراغ سیگنال: وضعیت برق دار بودن مدار ها را نشان می دهد.
  • مولتی متر: آمپر و ولتاژ و جریان به شکل دیجیتال در این تابلو قابل مشاهده است.
  • ریل: فیوز های مینیاتوری روی آن نصب می شوند.
تجهیزات

طراحی تابلو برق سوله

سیستم برق جزو حساس ترین قسمت ها در کارخانجات و مراکز صنعتی و اماکن است. در صورت عدم رعایت استاندارد و بی دقتی داغ شدن و سوختن و آتش سوزی در پی دارد. همچنین تجهیزات بی کیفیت عمل کرد صحیحی نداشته و کار خود را به درستی انجام نمی دهند. لذا در طراحی آن دقت کافی مورد نیاز است. طراحی تابلو برق سوله بر اساس نقشه های برق سوله و محوطه انجام می شود. تمامی کابل های ورودی به همراه تعداد و جریان آنها در نظر گرفته شده و مطابق با آن تجهیزات انتخاب می شود. سپس تابلو بر اساس آن طراحی می شود.