پرش به محتوا

سوله تیر ورق

سوله در روش های مختلفی تولید می شود. یکی از قدیمی ترین روش های ساخت سوله استفاده از تیر ورق می باشد. در ساخت این سوله ستون و رفتر و فریم ها از جنس تیر ورق ساخته می شوند. سوله تیر ورق روش ساخت و مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد که در این مطلب به آن می پردازیم. کارخانجات زیادی در ایران این نوع سوله را ساخته و نصب می نمایند.

در ایران زمانی که سوله بدون ذکر مدل می آید به این نوع سوله اشاره می کند.

با مطالعه مطلب اطلاعات خود را افزایش داده و با کارشناسان ما تماس بگیرید. اطلاعات بیشتر برگ برنده در خرید است.

سوله تیر ورق

تیر ورق چیست

تیر ورق یا تیر ستون Plate Girder یک نوع سازه فلزی است که از اتصال صفحات فولادی به هم ساخته می شود. تفاوت تیر ورق با تیر آهن در روش تولید و ریختگی آن است. تیر ورق به روش جوشکاری و تیر آهن به روش ریختگی تولید می شود. مقاطع تولید شده تیر ورق به شکل H و I می باشد. در ساخت تیر ورق از ورق فولادی استفاده می شود. ورق های فولادی توسط دستگاه برش داده شده و سپس به روش زیر پودری جوشکاری می شوند. این جوشکاری برای استحکام سوله تیر ورق لازم است.

موارد استفاده از تیر ورق ساخت پل و روگذر با دهانه وسیع، ستون های اصلی سازه های فلزی که دارای دهانه بزرگ می باشند و قاب های سوله است. همچنین در سایبان پارکینگ، کنسول با برشکاری دارای انحنا و یا مربع می توان شکل های مختلفی را ایجاد نمود. تیر ورق در سازه های بزرگ جایگزین تیر آهن بوده و دارای استحکام بیشتری است. سوله تیر ورق به طور کامل از این نوع محصول استفاده می کند.

تیر ورق دارای دو ورق در کناره و یک ورق در وسط است که بوسیله جوشکاری به هم متصل می شوند. . ورق های دو طرف را بال Flange و ورق وسط را جان Web Plate می نامند. پس تیر ورق دارای دو بال و یک جان می باشد.

جان و بال تیر ورق
تیر ورق
سطح مفطع تیر

اجزا سوله تیر ورق

سوله تیر ورق دارای قطعات مختلفی است که با سر هم کردن آن در محل سوله اماده می شود. در ذیل اجزای سوله و کاربرد آن را بیان می کنیم.

  • فریم: مجموع ستون و رفتر
  • ستون: ستون های کناری که وظیفه تحمل بار را دارند
  • رفتر: تیر افقی بالای سوله
  • استرات: برای افزایش مقاومت سوله برابر فشار طولی
  • پرلین: برای اتصال پوشش به سقف
  • وال پست: ستون های فرعی ابتدا و انتهای سوله
  • مهار بند: افزایش مقاومت سوله برابر فشار جانبی
  • سینه بند: جلوگیری از پیچش بال تیر
  • باد بند: جهت استحکام بیشتر سازه
  • آبرو: به منظور انتقال آب سقف به پایین
  • بیس پلیت: محل اتصال ستون و پایه

برای توضیحات بیشتر در مورد قطعات اجزای سوله را بخوانید.

اجزا سوله تیر ورق

ساخت سوله تیر ورق

ساخت سوله تیر ورق با سفارش مشتری شروع می شود. محاسبات لازم بر اساس آزمایش خاک و فشار باد و برف انجام شده و در اختیار سازنده می باشد. سوله سازی بر اساس اطلاعات در دست محاسبات را انجام داده و دفترچه محاسباتی را تولید می کند. دفترچه محاسباتی به تایید افراد ذی صلاح رسیده و برای ساخت به کارخانه داده می شود.
تیر ورق های مورد نیاز بر اساس محاسبات خریداری می شود. این تیر ورق ها می توانند st33 تا st37، st44 و st52 باشند. ورق ها برش خورده و جوش داده می شوند تا تیر ورق های مورد نیاز برای ستون و رفتر ساخته شوند. در نقاطی که قرار است پیچ و مهره اتصالات نصب شوند سوراخ کاری انجام می شود.

سپس قطعات ساخته شده وارد پروسه رنگ آمیزی می شوند. رنگ دلخواه مشتری می تواند روی قطعات پاشیده شوند. عمدتا از زنگ آبی برای پوشش رنگ سوله تیر ورق استفاده می شود. استفاده از ضد زنگ و رنگ اپوکسی سبب استحکام بیشتر برابر زنگ زدگی و تخریب می شود. برای آشنایی بیشتر می توانید ساخت سوله را مشاهده بفرمایید.

اکنون قطعات بارگیری شده و ارسال می شوند.

ساخت سوله تیر ورق
نمای روبرو
ستون و رفتر

اتصالات سوله تیر ورق

سوله متشکل از قطعات زیادی است که در کارخانه تولید می شود. قطعات پس از حمل به محل نصب در آنجا سرهم شده و سوله آماده می شود. برای سر هم بندی سوله از اتصالات مختلفی برای اتصال قطعات به هم استفاده می شود. در ادامه انواع اتصالات و محل آنها را با هم مرور می کنیم. این اتصالات انواع فشار های محوری و طولی و عرضی را می بایست تحمل کنند. برخی اتصالات در محل کارخانه تولید سوله و برخی در محل اجرا نصب می شوند.

اتصال اصلی

این اتصال در لبه تاج و بام است. این اتصال از نوع خمشی بوده و لبه بام باید در برابر یک خمش بزرگ مقاومت کند. در طراحی باید خمش معکوس را نیز در نظر گرفت که حائز اهمیت می باشد. زمانی که اتصالات به اندازه کافی مستحکم نباشد از سازه های تقویتی استفاده می شود. با طراحی صحیح این مسئله به حداقل می رسد. افزایش بازو، استفاده از پیچ های اضافی و استفاده از مقاطع بزرگتر از این گونه هستند.

اتصالات در سوله تیر ورق به اشکال مختلف است.

اتصال فلنجی

در این مدل یک صفحه عمل اتصال تیر به ستون را انجام می دهد. نوع و سایز صفحه نیاز به محاسبات و رعایت ضوابط تدوین شده دارد. در حقیقت رایج ترین نوع اتصال همین است. دلیل آن این است که ساخت آن به شکل استاندارد در محل تولید انجام می شود و کیفیت مناسبی دارد.

این اتصال دارای نشست مناسبی است که خود سبب آسان تر شدن اجرا می گردد. همچنین قطعات فریم در محل اتصالات نیاز به افزایش قطر ورق ندارند. اما این مدل دارای مشکلاتی نیز می باشد. ممکن است در زمان جوشکاری به دلیل عدم هماهنگی قطعات و نرسیدن آن ها به هم دچار اعوجاج گردد. لذا در ساخت قطعات سوله تیر ورق باید دقت کافی انجام شود تا این مشکل به وجود نیاید. اگر قطعات از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد ممکن است زوایایی پدید بیاید. ساخت قطعات سوله به شکل صحیح دخیل می باشد. خود ورق ها دارای وزن زیاد بوده که وزن سازه را بالا می برد.

ورق کششی

در این مدل ورق انتهایی به شکل عمود در امتداد ستون واقع شده و اتصال انجام می شود. ورق در این مدل وزن کمی دارد که به سبک شدن سازه کمک می کند.

اتصال ساعتی

در این مدل اتصال که به دلیل شکل آن به ساعتی معروف است بال انتهای هر تیر و ستون صاف بروی هم قرار گرفته و سوراخ هایی که روی آن تعبیه شده روبروی هم قرار می گیرند. سپس سوراخ ها به هم پیچ می شوند. این روش نیز دارای طرفداران خود می باشد. استفاده از اتصال ساعتی در سوله تیر ورق دارای پیچیدگی زیادی نیست. ایجاد سوراخ به جهت متصل کردن قطعات آسان است. نصب ورق تقویت در این مدل امکان پذیر نیست و در صورت نیاز باید از مدل های دیگر استفاده کرد.

مزایا و معایب سوله تیر ورق

مزایا

  • امکان نصب جرثقیل و اقلام سنگین در سوله
  • نصب و اجرای آسان
  • زیاد بودن نیروی متخصص در این حوزه
  • قطعات فلزی دوست دار طبیعت هستند. هم قابل باز یافت هستند و هم جذب طبیعت می شوند.
  • میتوان سازه را بلند و چند طبقه ساخت.
جرثقیل سقفی

معایب

  • وزن بالا اولین ایراد این سازه است. وزن بالا به معنی هزینه بیشتر آهن آلات و فونداسیون است.
  • دهانه در این سوله دارای محدودیت است. در صورت نیاز به دهانه های بزرگتر باید چند دهانه ایجاد شوند که به معنی ستون وسط سوله است.
  • استفاده از روش های دیگر ساخت برای برخی از سازه ها مانند آشیانه های بزرگ هواپیما مناسب تر است.