پرش به محتوا

ساخت سوله

ساخت سوله شامل دو مرحله است. ساخت سوله در کارخانه و اجرای آن در محل. پس از انتخاب زمین و پیدا کردن سوله ساز نیاز خود را با تولید کننده مطرح کرده و قرارداد منعقد می گردد. سپس سازنده بر اساس درخواست شما قطعات سوله را آماده کرده و به محل شما ارسال می کند. در زمین شما مراحل سر هم بندی سوله انجام شده و در نهایت سوله تحویل می گردد.

ساخت سوله مستلزم اخذ مجوز های لازم توسط کارفرما است. خرید زمین، جواز ساخت، جواز کسب و موارد دیگری هستند که توسط کارفرما طی شده و در نهایت کار به ساخت سوله می رسد. در اینجا پس از پیدا کردن سوله ساز توسط مشتری سفارش داده شده و مراحل ساخت سوله آغاز می شود.

پیشنهاد می کنیم برای افزایش اطلاعات مطلب را مطالعه فرموده و سپس با کمک کارشناسان ما سوله خود را تهیه فرمایید.

ساخت سوله

مراحل ساخت سوله

  • دریافت سفارش: ابتدا سفارش مشتری دریافت می شود. سوله مورد نظر مشتری دارای چند ویژگی می باشد. منطقه نصب سوله، کاربری و نوع آن وضعیت ساخت سوله را مشخص می کند.
  • آزمایش خاک: در مناطق مختلف کشور زمین جنس متفاوتی دارند. خاک، خاک رس، کوهستانی، سنگلاخ، شنی و موارد دیگری هستند که مقاومت زمین در برابر فشار در آنها متفاوت است. لذا نوع سازه و زیر سازی و فوندانسیون در یک منطقه با منطقه دیگر کاملا متفاوت است. آزمایش خاک اطلاعات ارزشمندی در این زمینه به ما می دهد که نوع سازه بر اساس زمین مشخص می سازد.
  • دفترچه محاسباتی ساخت سوله: سوله پیش از ساخت نیازمند دفترچه محاسباتی می باشد که از استاندارد ۲۰۲۲ تبعیت می کند. این دفترچه موارد متعددی را در نظر می گیرد تا سوله بی نقص اجرا شده و دچار ویرانی نگردد. در دفترچه محاسباتی سوله موارد متعددی مانند ناهمواری محیط، بار گذاری پایه، بار برف، شرایط دمایی، ضریب شیب، بار باد، بار زلزله و آیتم های بسیار دیگری را محاسبه می کند و در نهایت شرایط ساخت سوله را مشخص می نماید.
  • انتخاب نوع سوله: سوله دارای انواع زیادی می باشد که در انواع سوله به آن پرداخته ایم. با توجه به نیاز مشتری و بودجه در نظر گرفته شده نوع سوله معلوم می شود. سوله تیر ورق یا خرپایی یا UBM می باشد که در این قسمت از ساخت سوله مشخص می شود. نوع سقف سوله که شیب دار است یا قوسی انتخاب می شود. تعداد دهانه سوله مشخص می شود. ابعاد سوله چقدر باید باشد که کاربری سوله آن را مشخص می کند.
  • طراحی سوله: امروزه ساختن هر چیزی مهندسی و دقیق شده است. هر چه استفاده از تکنولوژی بیشتر باشد خروجی کار ما بهتر خواهد بود. طراحی سوله نیز پیرو همین قاعده است. طراحی نقشه می بایست با کمک نرم افزار های مانند Xsteel Archicad انجام شود. این امر سبب بالا رفتن دقت ساخت سوله می شود. دفترچه محاسباتی نیز برای طراحی لازم است.
    تیم طراحی و سرپرست آن می بایست در کار خود حرفه ای باشند. طراحی سوله با کپی کردن از روی سوله و سازه دیگر روش صحیحی نیست. هر سوله داستان خود و دفترچه محاسباتی مربوط به خود را دارد. سوله ای که برای کاربری X ساخته شده ممکن است در محل و برای کاربری Y نصب شود ویران شود. لذا هر سوله نیازمند طراحی خاص خود می باشد.
  • وزن سوله: وزن سوله نیز باید در طراحی مد نظر قرار بگیرد. افزایش وزن سوله = افزایش هزینه سوله + افزایش هزینه فوندانسیون
  • مصالح: در نظر گرفتن مصالح بیشتر از اندازه به نظر باعث استحکام بیشتر می گردد در صورتی که برای یک منطقه شاید اصلا نیازی نداشته باشد و فقط هزینه بر دوش شما بگذارد. در نهایت طراحی نهایی باید تائیدیه نظام مهندسی را دریافت کند.
    انتخاب متریال به کار رفته در این بخش مشخص می شود. چه نوع ورقی و با چه ضخامتی باید به کار گرفته شود. ستون ها و سایز اجزا سوله دارای چه مقاومتی باید باشند و مقاومت سوله چقدر است. زوایا و برش ها و اندازه قطعات محاسبه و طراحی می شود. در نهایت طرح کشیده شده به واحد ساخت ارجاع می شود.
فطعات سوله
جوشکاری قطعات سوله
طراحی ساخت سوله

انواع ساخت سوله

سوله تیر ورق

این نوع سوله که یکی از پر کاربرد ترین انواع سوله است با تیر ورق ساخته می شود. تیر ورق خود ساخته شده از اتصال صفحات فولادی است. این قطعه بر خلاف تیر آهن که از طریق ریختگی و یکپارچه تولید می شود با جوشکاری ساخته میشود. تیر ورق در سایز مورد نیاز که قبلا در طراحی سوله دیده شده تهیه و به کارخانه منتقل می شود.

ساخت قطعات در کارخانه توسط افراد متخصص انجام می شود. تیر ورق های st33 تا st37، st44 و st52 بیشترین کاربری را در ساخت سوله تیر ورق دارند. ابتدا قاب ها Frame ساخته می شوند. تیر ورق ها به اندازه تعیین شده در طراحی برش خورده و به یکدیگر جوش داده می شوند. ساخت سوله در محل بیشتر با پیچ و مهره انجام می شود. لذا سوراخ کاری های مورد نیاز جهت آنها در کارخانه انجام می شود.

پس از اتمام کار برش و جوش کاری نوبت رنگ کاری می شود. رنگ آمیزی قطعات در ساخت سوله بستگی به محل دارد. در صورت شرجی بودن ضد زنگ و لایه های بیشتری از رنگ روی آهن آلات زده می شود. پس از تکمیل قطعات بار گیری شده و به محل مشتری حمل می شود.

پرسنل اجرا در ساخت سوله بسیار مهم می باشند. برشکار، جوشکار، نیروی رنگ کار، نیروهای حمل و بارگیری و تخلیه همگی باید در کار خود خبره باشند. استفاده از کارگاه ها و نیروهای متفاوت سبب می شود هر کس در کار خود خبره باشد. اینکه یک نفر برای تمامی کارها در نظر گرفته شود کار صحیحی نمی باشد.

ساخت سوله تیر ورق

سوله خرپایی

ساخت سوله خرپایی به مشابه سوله تیر ورقی است. تفاوت این دو در نوع ساخت سازه است که به جای تیر ورق از مدل خرپا truss استفاده می شود. نکته ای که در ساخت سوله خرپا مهم است استفاده از باد بند است. سوله در برابر فشار وارده ممکن است پایداری مناسبی نداشته باشد. برای حل این مشکل استفاده از باد بند کمک شایانی است.
طراحی سوله خرپا می بایست با دقت و استفاده از خرپای مناسب باشد. هر خرپا تحمل وزن معینی را دارد. این امر در انتخاب نوع آهن آلات و شکل ساخت نمود پیدا می کند. ساخت سوله به صورت خرپا هزینه را کاهش می دهد. البته این امر در دهانه های بالای 20 متر صادق است و برای پایینتر از آن تیر ورق ارزان تر در می آید.

خرپا به علت شکل هندسی خود بار را در سرتاسر تیر پخش و در نهایت به ستون ها منتقل می کند. بنابراین میتواند در متراژ بزرگتری ساخته شود. این امر برای سازه هایی مانند آشیانه هواپیما که نمی توانند ستون در میان سازه داشته باشند خود را نشان می دهد.

سوله خرپایی

ساخت اجزای سوله

سوله دارای اجزای مختلفی است که در اجزای سوله قابل مشاهده است. این قطعات دو قسمت است. قطعاتی که در کارخانه ساخت سوله تولید می شوند و اسکلت سوله را تشکیل می دهند. دوم اجزای خارج از اسکلت سوله هست. اکثر سازندگان سایر اجزای سوله را نیز برای شما فراهم می کنند. این امر را حتما مد نظر قرار دهید. دو دلیل برای این کار وجود دارد. اول اینکه قطعات در هر نوع سازه می بایست با هم هماهنگ بوده و به اصطلاح با هم مچ باشند. در صورت خرید هر قطعه از یک جا امکان عدم هماهنگی وجود دارد. دوم پاسخ گیری از یک جا می باشد. در صورت تهیه قطعات از چند جا در صورت بروز مشکل هر کس مشکل را بر گردن دیگری می اندازد.

شرکت خوب ساخت سوله

کسی که سوله می خرد سوله آماده را می بیند. چگونه می توان از مواردی که گفته شد اطمینان حاصل کرد. این کار با انجام دو کار میسر می شود. ابتدا از محل کارخانه بازدید کنید. خط تولید را ببینید. کیفیت قطعات قبل از رنگ کاری را ببینید. بسیاری از مشکلات زیر رنگ پنهان می شود. پرسنل و میزان تبحر آنها را از نزدیک مشاهده کنید.

نوع برخورد فروشنده را بررسی نمایید. کسی که در شروع خوش برخورد است نمی توانید حدس بزنید در خاتمه نیز به همین شکل خواهد بود. حالا در نظر بگیرید کسی که در شروع بد برخورد است در پایان با شما چه خواهد کرد. نوع قرارداد سوله را کامل بخوانید. ببینید قرارداد یکطرفه است یا منافع دو طرف در آن لحاظ شده است.

دوم بررسی رزومه است. رزومه کاری شرکت را بررسی نمایید. با مشتریان تماس بگیرید. ممکن صد ها سوله نصب شده باشد ولی هیچ کس راضی نباشد !. پس حتما وقت گذاشته و رو در بایستی را کنار بگذارید. با چند نفر رندوم تماس گرفته و از کیفیت ساخت سوله سوال نمایید.

در انتخاب شرکت سوله سازی کاملا دقت نمایید و وسواس به خرج دهید. کمی وقت گذاشتن از هزینه های گزاف و اتلاف وقت شدید در آینده جلوگیری می کند.

ساخت سوله دست دوم

ساخت سوله دست دوم به شکل استفاده از ضایعات مانند سوله نو است. تفاوت این دو در مواد به کار رفته است. آهن آلات به کار رفته در این سوله کار کرده و ضایعاتی است. آهن ضایعاتی به محل کارخانه آورده می شود. زنگ و خرابی از روی آن پاک می شود. سپس به قطعات مورد نیاز برش خورده و به هم جوش داده می شود. پس از اتمام جوش کاری رنگ کاری شده و آماده بار گیری می شود. در ساخت سوله دست دوم باید از آهن آلات مناسب استفاده کرد. آهن آلات در صورت استفاده بد یا شرایط نگهداری اشتباه مقاومت خود را از دست می دهد.

ساخت پوشش سقف سوله

از قطعات مهم سوله سقف آن است. در صورت بی کیفیت بودن سقف سوله مشکلات متعددی گریبانگیر شما خواهد شد. از خراب شدن و چکه تا ویرانی کامل. لذا در ساخت سقف سوله می بایست دقت کافی به عمل آید. بیشترین مورد مصرف در سقف سوله ساندویچ پنل است. نوع دیگر استفاده از ورق گالوانیزه و عایق پشم شیشه یا سنگ است. سقف سوله می بایست علاوه بر استحکام عایق هم باشد. کارخانجات مختلفی پوشش سقف را تولید می کنند. دقت نمایید از برند های معتبر پوشش سقف استفاده نمایید. کیفیت را فدای قیمت نکنید.

سقف

هزینه ساخت سوله

قسمت عمده سوله با آهن آلات ساخته می شود. فروش سوله عمدتا به صورت کیلویی می باشد. وزن آهن آلات به کار رفته در ساخت سوله را کشیده و بر اساس آن قیمت اعلام می گردد. لذا هزینه ساخت سوله ارتباط مستقیم با میزان و وزن آهن آلات به کار رفته دارد. سوله خرپا برای دهانه های بالای 20 متر به دلیل سبک تر بودن قیمت کمتری در آهن آلات مصرفی دارد. استفاده بی مورد از آهن آلات نیز سبب بالا رفتن هزینه می شود.

دومین پارامتر نیروهای مستقر در ساخت سوله می باشند. کارخانه با نیروهای متبحر قیمت بالاتری به نسبت یک کارگاه غیر حرفه ای از شما طلب می کند. ماشین آلات به کار رفته در خط تولید بر کیفیت کار و به تبع قیمت تمام شده اثر می گذارد.

هزینه های پنهان در ساخت سوله آزار دهنده و یک روش سود جویی است. در این مورد دقت کافی باید به عمل بیاورید.

در زمان فروش سوله به شما اعلام می گردد سوله کیلویی انقدر و هزینه تمام شده انقدر می باشد. قرارداد بسته شده و کار انجام می شود. در حین اجرا به شما می گویند باد بند یا فلان قطعه را نیز نیاز دارید !!!. پس چرا در هنگام قرارداد ذکر نکردید؟ دلیلی آورده می شود که هم برای فروشنده و هم برای شما غیر منطقی است. اما هر دوی شما خوب می دانید دلیل آن کشاندن شما پای قرارداد و گرفتن پول اضافه است.

بالاخره در پایان متوجه می شوید اگر از جای دیگری تهیه کرده بودید ساخت سوله ارزانتر تمام می شد. برای جلوگیری از این امر ابتدا اطلاعات خود را بالا ببرید. در سایت سولکس مطالب مفید زیادی پیدا می کنید که اطلاعات شما را در خصوص سوله بالا می برد. از مشاور نیز می توانید کمک بگیرید.

حتما از چند جا قیمت بگیرید. لیست لوازم به کار رفته را درخواست نمایید. اگر فروشنده امتناع کرد شک کنید که می خواهد چیزی را پنهان کند. در قرارداد ذکر نمایید هر چه لازم است دیده شده و در هنگام نصب چیزی به عنوان کسری مطرح نمی گردد.

ساخت سوله ارزان

در مورد قیمت سوله توضیح داده شد که عمده هزینه سوله آهن آلات است. پس برای ساخت سوله ارزان قدم اول کم کردن وزن است. برای کاهش وزن از چند روش می توان استفاده کرد. یکی استفاده از نوع سوله است. سوله خرپا وزن کمتری نسبت به سوله تیر ورق دارد. سوله با جان سینوسی نیز سبب کاهش وزن می شود. پس در صورتی که از لحاظ فنی مشکلی وجود نداشته باشد استفاده از سوله خرپا یا هم تکنولوژی که وزن را کم و استحکام را دچار مشکل نکند سبب کاهش هزینه می شود.

نکته بعدی استفاده صحیح از آهن آلات است. هر سازه به قطر مناسبی از تیر ورق نیاز دارد. افزایش وزن آهن سبب استحکام بیشتر می شود اما آیا نیازی به آن دارید؟ برای مثال استفاده از تریلی برای باری که یک وانت می تواند حمل کند منطقی نمی باشد و فقط هزینه بیشتر است. پس برای ساخت سوله ارزان به اندازه آهن مصرف کنید.

استفاده از تکنولوژی های مناسب ساخت سوله را ارزان می کند. تجهیزات مناسب سرعت تولید را بالا برده و نیروی انسانی را کم می کند. ترکیب این دو سبب کاهش هزینه سربار و قیمت سازه می گردد. استفاده از روش های سنتی سوله ای با کیفیت یکسان در اختیار می گذارد در حالی که برای ساخت سوله ارزان مناسب نیستند.

مشاور

استفاده از مشاور خبره و کاردان در هر کاری مفید است. در دین اسلام هم به این امر توصیه شده ( و امرهم شورا بینهم ). رقم پرداختی به مشاور در مقابل هزینه های گزاف عدم اطلاع بسیار ناچیز است. قرارداد مناسب با مشاور ببندید تا در صورت بروز مشکل مجبور به پاسخگویی باشد.

از اشخاص صاحب نام یا شرکت ها استفاده کنید تا در صورت بروز مشکل شخص از دسترس خارج نشود. مشاور می بایست مهندس عمران و رشته های مرتبط باشد. حداقل دو سال سابقه کار مشابه با تعداد کار بالا برای کسب تجربه نیاز است. رزومه کار او می بایست پر تعداد و قابل استعلام باشد.