پرش به محتوا

اجزای سوله

اجزای سوله

سوله را میتوان به دو قسمت اسکلت فلزی سوله و سازه های ساختمانی تکمیلی آن تقسیم کرد. اجزای سوله در هر دو بخش دارای قسمت های مختلفی می باشد. اجزای قسمت سازه فلزی سوله با نصب در کنار هم در نهایت اسکلت سوله را در اختیار ما قرار می دهد. سپس قسمت های ساختمانی را بر روی آن سوار میکنیم تا در نهایت سوله کامل آماده بهره برداری گردد.

در ادامه کلیه قطعات سوله را توضیح داده، و روی تصویر یک سوله همگی را شرح می دهیم.

اجزای اسکلت سوله

برای ساخت سوله قطعات مختلفی تولید می شوند. این قطعات در محل سوله سازی سر هم شده و در نهایت سازه را در اختیار شما قرار می دهند. با این قطعات آشنا می شویم.

فریم یا قاب Frame: به مجموعه تیر و ستون فریم می گویند. این مجموعه به فریم سخت Rigid Frame نیز معروف است. فریم شامل ستون فریم و تیر فریم یا رفتر می باشد.

ستون: این قسمت اصلی ترین قسمت سازه می باشد. وزن خالص سقف و بارهای زنده بر روی این قسمت می باشد. مقاومت در برابر باد و سایر موارد نیز بر عهده ستون می باشد. ستون از دو قسمت بال و جان تشکیل شده است. به قسمت های کناری ستون بال و قسمت نگهدارنده این دو به هم جان می گویند. تمامی وزن بر روی بال بوده و جان فقط وظیفه نگاهداشتن این دو به هم را بر عهده دارد.

رفتر Rafter: تیر های افقی بالایی فریم متصل شده به ستون است. بار مرده و زنده سقف از طریق رفتر به ستون ها منتقل می شود. رفتر نیز مانند ستون دارای دو قسمت بال و جان می باشد.

تاج Crown: قسمت بالایی فریم که محل اتصال دو رفتر به هم می باشد را تاج سوله یا تاج فریم می نامند.

اجزای اسکلت سوله

استرات: استرات قطعه ای مکانیکی است که برای مقاومت در برابر فشار طولی نصب می شود. استرات یک نیرویی در مخالف جهت در طول خود تحمل می‌کند که باعث می ‌شود دو قطعه جدا از هم، کارکردی مخالف گره داشته باشند. این قطعه برای اتصال قاب ها به صورت طولی نصب می شود. وظیفه استارت اتصال فریم ها به هم و انتقال نیرو بین آنها است و بار را تقسیم می کند. بسته به دهانه سوله ممکن است از چندین استرات استفاده شود.

پرلین Purlin: پرلین یا Z برای اتصال پوشش سقف به سازه می باشد. دلیل نامگذاری Z شکل خود قطعه می باشد . نام دیگر این قطعه لاپه می باشد.

وال پست Wall Ppost: در ابتدا و انتهای سوله ستون هایی فرعی نصب می گردند. این ستون سطح بادگیر را کاهش داده و برای دیواره ها پست بند ایجاد می کند. همچنین دیوار ها در قاب اول و آخر سازه را نگه می دارد.
به این ستون Corner post نیز گفته می شود.

مهار بند: این قطعه سوله را در برابر نیروی وارده مانند باد و زلزله مقاوم می سازد.

باد بند سوله Cable Bracing: باد بند سوله جهت استحکام بیشتر سازه می گردد. این قطعه می توان باد بند بدنه Wall Braces یا باد بند سقف Roof Brace نصب گردد. عموما این قطعه به شکل X کار می شود اما در برخی جاها ممکن است با توجه به محدودیت های موجود به اشکال دیگر مانند 7و8 نیز نصب گردد.

سینه بند: این قطعه که عموما با نبشی و ورق ساخته می شود برای جلوگیری از پیچش جانبی بال تیر در قسمت های تحت فشار بال انتهایی نصب می شود.

بند جانبی و انتهایی Girt: ما بین فریم ها به صورت طولی نصب می شود.

سایه بان: قطعه ای کوتاه به انتهای رفتر ها متصل شده و در امتداد آن ادامه می یابد. این تکه اضافه سایبانی را برای جلوگیری از ریزش آب روی سوله و تابش آفتاب به آن ایجاد می کند.

آبرو: در انتهای سایبان نصب می شود و برای انتقال آب به کار می رود.

ناودانی: وظیفه انتقال آب از سقف به روی زمین را دارد.

چارچوب درب: برای قرار دادن درب داخل آن است به عنوان فریم درب استفاده می شود.

نورگیر خورشید Skylight: در سقف سوله قسمت هایی به عنوان پنجره نور نصب می شود. نور خورشید از این قسمت به داخل سالن تابیده و سبب کاهش مصرف برق می شود.

درپوش سقف Roof Cap: بر روی تاج سوله نصب می شود.

پوشش سقف: سقف سوله با کمک این قطعات ساخته می شود. این قطعات با روش های مختلفی مانند ساندویچ پنل ساخته می شود.

اجزای پی سوله

سوله می بایست بر روی محلی نصب گردد. این قسمت پی سوله می باشد.

  • فوندانسیون: سوله و بطور کلی هر ساختمانی برای استحکام نیاز به زیر سازی و ایجاد بستر محکم برای نصب سازه دارد. این بنا فوندانسیون نام دارد. در قسمت ستون سوله زمین کنده شده و بتون ریزی می شود.
  • پیچ Anchor Bolt: پیچ های مستحکمی داخل بتون پایه قرار داده می شود. سوراخ هایی که در پایه ستون به همین منظور تعبیه شده روی آنها قرار داده شده و مهره می شود.
  • بیس پلیت Base Plate: محل اتصال ستون و پایه است.

اجزای ساختمانی سوله

کاربری سوله متفاوت می باشد. بر حسب نوع کاربری ممکن است از همان اسکلت سوله به عنوان سایبان استفاده کرده و دیگر کاری روی آن انجام نشود. ممکن است سوله سازی به عنوان سازه محصور مورد نیاز باشد. در این زمان عملیات ساختمانی بر روی سوله شروع می شود.

  • درب ورود: سوله ها می توانند دارای یک یا چند درب باشند. یکی از این درها درب تردد افراد یا Walk Door است. یکی از درب ها درب اصلی Overhead Door برای ورود موارد داخل سوله یا کامیون به آن است که عموما بزرگ می باشند. هر کدام از این درب ها می توانند یک یا چند عدد باشند.
  • دیوار: پس از اتمام کار اسکلت سوله نوبت به دیوار کشی می رسد. پیرامون سوله بسته به نوع کاربری انواع دیوار را می توان اجرا نمود.
  • ساختمان اداری: در سوله های کارخانه یا انبار و موارد دیگر گاها نیاز به اتاق های اداری، آژمایشگاه، نگهبانی و موارد دیگر می شود. در این حالت یک یا چند اتاق در طبقات مختلف داخل سوله بنا می شود.
  • پنجره: پنجره سوله دارای چند کاربرد است. یکی پنجره نورگیر خود سوله است. این پنجره در ارتفاع های مختلف قابل نصب است. مورد دیگر پنجره ساختمان اداری است. این پنجره در داخل اتاق ها و با ابعاد مختلف اجرا می شود.
  • کف پوش سوله: کف سوله بسته به کاربری پوشیده می شود. نوع کف بسته به کاربری دارد. برای مثال برای قسمت اداری از سرامیک و برای سالن ورزشی از کفپوش های مخصوص استفاده می شود.

جرثقیل سقفی

در سوله هایی مانند کارخانجات که اجسام سنگین داخل آن جابجا می شود از جرثقیل سقفی استفاده می شود. در بالای سوله یک سازه محکم نصب شده و جرثقیل روی آن نصب می شود. این جرثقیل به شکل ریلی در سرتاسر یا قسمتی از سوله حرکت می کند. جرثقیل سقفی ممکن است به شکل طولی یا عرضی نصب گردد. همچنین میتوان بیش از یک جرثقیل در سوله داشت. تحمل وزن این جرثقیل ها متفاوت است.

اجزای سوله به صورت تصویری
3.5/5 - (33 امتیاز)

4 دیدگاه دربارهٔ «اجزای سوله»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *